Az Antikvitás Kiemelkedő Kulturális Emlékei: Antikvitás És Középkori Kultúra | Tortenelemcikkek.Hu

Kapcsolódó kiadványok A kiadvány digitális változata a könyvben levő kóddal ingyenesen elérhető *A kiadvány hátsó borítójának belső oldalán található egyedi kóddal a kiadvány digitálisan is elérhető. Az aktivált kódokkal DÍJMENTES hozzáférést biztosítunk a kiadvány mozaWeb Home változatához az aktiválástól számított minimum egy éves időtartamra. A kódok csak egyszer aktiválhatók. Mintaoldalak Tartalomjegyzék A könyv használatáról 3 A középszintű vizsga az érettségin 4 Az ókor és kultúrája 12 Poliszok az ókori Hellászban 12 Az athéni demokrácia működése a Kr. e. 5. században (III., V. ) 12 Társadalmi és politikai küzdelmek az ókori Rómában 16 Iulius Caesar egyeduralmi kísérlete (III., V. ) 16 Az európai kultúra alapjai 19 A görög és a római vallás (V. ) 19 Az antikvitás kiemelkedő kulturális emlékei (I. ) 22 A zsidó vallás fő jellemzői (V. ) 25 A kereszténység kialakulása és főbb tanításai (V. ) 28 A középkor 34 Nyugat-Európa a kora középkorban 34 A mezőgazdasági technika változásai a középkorban (I. )

Antikvitás és középkori kultúra | tortenelemcikkek.hu

az antikvitás kiemelkedő kulturális emlékei tétel az antikvitás kiemelkedő kulturális emlékei ppt a görög római hitvilág az antikvitás kiemelkedő kulturális emlékei

Mozaik Kiadó - Történelem érettségi felkészítőkönyv - Forrásokkal, kidolgozott feladatokkal. Rövid és hosszú esszék

Home Create Log in Sign up Oh no! It looks like your browser needs an update. To ensure the best experience, please update your browser. Learn more Upgrade to remove ads Only $2. 99/month STUDY Flashcards Learn Write Spell Test PLAY Match Gravity Terms in this set (23) Mi a szerepe a templomoknak az ókori hellászban? Isten szobor védelme (nem tömegek befogadása) Mik az ókori görög templomok elődje? megaron (mükénéi palotakomplexumok fő csarnoka) Leghíresebb görög templom? Hol van? Parthenón / Akropolisz Hogyan építkeztek az ókori görögök? terv szerint Milyen oszlopaik voltak a görögöknek? ión / dór / khorintoszi Hogy hívjuk az ember alakú oszlopokat? Kariatida Milyen szavakból ered, áll össze a filozófia? filosz (valaminek a kedvelője) / szofosz (tudomány) Mi a korai görög filozófia célja? embert foglalkoztató kérdésekre nem mitológiai magyarázatot próbált adni, hanem tudományos igénnyel Ki az atom felfedezője? Demokritosz A dialektika "előfutára"? Hérakleitosz (az ellentétek sokasága mozgatja a világot, minden változik.

Pannónia 400 évig állt római uralom alatt (Kr. u. 10-433) Pannóniában a római többistenhit mellett Ízisz és Mithrasz kultusza is jelen volt, majd a 4. századtól a kereszténység Az érett középkor kultúrája és a középkori műveltség A római kultúra az úgynevezett "Karoling reneszánsz" révén élt tovább a középkorban. Ugyanis Nagy Károly frank császár a római uralkodók örökösének tekintette magát és latinul igazgatta birodalmát. A Frank Birodalomban egy Alkuin nevű teológus szervezte újjá a kolostori iskolákat. Nagy Károly udvarában ő dolgozta ki a minuszkula írást. Ezzel írták a kódexeket is. Arab kultúra = az araboktól Európa számtalan találmányt vett át (iránytű, arab számok, alkímia, matematika, csillagászat) Az arabok vallása a 7. századtól a muszlim lett, megjelentek a mecsetek (muszlim imahelyek) Román és gótikus építészet => Román stílusú építészet nevét onnan kapta, hogy római eredetet tulajdonítottak ezeknek az épületeknek. Jellemzője: várszerű, vastag falak, keskeny kicsiny ablakok.

  1. Az antikvitás kiemelkedő kulturális emlékei by Laki Gergő
  2. Tiszafüred időjárás előrejelzés
  3. Az antikvitás kiemelkedő kulturális emlékei érettségi
  4. Középszintű történelem érettségi tételek (2017) - G-Portál
Tuesday, 19-Apr-22 19:58:25 UTC